dextrose na training
Written by Muscle Concepts

Dextrose na de training

Waarom nemen sommige sporters dextrose na de training in? Dit zou een positief effect hebben op het herstel van je spieren, zodat je weer snel fit bent voor je volgende training. Hoe dit precies werkt in je lichaam en hoe je hier optimaal gebruik van maakt, leggen we hieronder aan je uit.

Wat is dextrose?

Dextrose wordt ook wel druivensuiker genoemd en is een enkelvoudig koolhydraat. Druivensuiker wordt zeer snel opgenomen in het bloed. Dit betekent dat het lichaam de suikers snel om kan zetten in glycogeen. Glycogeen is energie voor de spieren. Dit kan gedeeltelijk worden opgeslagen. Het overschot glycogeen wordt opgeslagen als vet. Daarnaast is dextrose ook belangrijk voor de hersenactiviteit. De hersenen zijn belangrijk voor het aansturen en een goede werking van organen, zoals darmen, longen, hart en spieren.

Waarom levert dextrose snel energie?

Het lichaam hoeft dextrose niet te verteren, omdat het meteen in het bloed wordt opgenomen. Het is één van de snelste koolhydraten die er bestaan. Via het bloed wordt de dextrose naar de organen en hersenen gebracht. Voor duursporters is dextrose een zeer welkome energiebron, omdat het gemakkelijk tijdens het sporten ingenomen kan worden.

Waar zit dextrose in?

Dextrose, AKA druivensuiker kun je in veel gevallen in poedervorm krijgen bij de grotere supermarkten, zoals AH en Jumbo. Ook zijn ze vaak te krijgen in natuurvoedingswinkels.

Waarom dextrose na de training?

Dextrose wordt omgezet tot glycogeen. Glycogeen is de enige voedingsstof voor je spieren die energie geeft. De spieren kunnen glycogeen opslaan, maar niet oneindig. Na de training is vrijwel de hele glycogeenvoorraad leeg. Het is van belang dat deze weer zo snel mogelijk wordt aangevuld. Dextrose is een snelle suiker en komt zeer snel in het bloed terecht en uiteindelijk bij de spieren. Een andere snelle suiker is een banaan. Een banaan bevat veel fructose (snelle en enkelvoudige koolhydraat). Fructose wordt vrijwel direct omgezet in glucose.

Eiwitshake combineren met druivensuiker

Sommige sporters raden aan om na de training (post-workout) een eiwitshake te nemen met druivensuiker. Eiwitten en koolhydraten verhogen de synthese snelheid van glycogeen in de spieren, omdat dit de aanmaak van insuline bevordert. Insuline is de transporteur van glycogeen. Dit komt, omdat dezelfde soort enzymen worden gebruikt bij de opbouw van eiwit. Simpel gezegd houdt dit in dat de spieren sneller hun energie binnen krijgen en weer tot krachten kunnen komen.

Wanneer en hoeveel druivensuiker?

Benieuwd hoeveel druivensuiker je nodig hebt? Hier is, net als bij de eiwitten, een ezelsbruggetje voor:
Totale aantal snelle suikers = 0,8 gram druivensuiker (dextrose) x vetvrije massa (in kg)
Je vetvrije massa kun je laten berekenen via verschillende websites. Hier heb je wel een meetlint voor nodig.

Neem druivensuiker ruim voor de maaltijd in. Denk aan een uur tot anderhalf uur voor het sporten. Deze maaltijd moet jou de mineralen, vetten en eiwitten bezorgen. Een maaltijd te snel na de training kan voor een insulinepiek zorgen.

Conclusie

Dextrose ofwel druivensuiker is een snelle enkelvoudige koolhydraat die snel in het bloed wordt opgenomen en omgezet wordt in glycogeen. Glycogeen is de enige energiebron voor je spieren.
Door snelle koolhydraten als dextrose en fructose zo snel mogelijk na de training in te nemen, wordt het herstel van je spieren versnelt. Sneller herstel van je spieren zorgt voor een betere spiergroei. Je spieren hebben namelijk minder tijd nodig om te herstellen, zo kan je weer sneller aan je volgende training beginnen. Je kunt dextrose toevoegen aan een eiwitshake om zo efficiënt mogelijk te herstellen van je workout.

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10% korting op onze supplementen

Bestel nu onze premium supplementen met
kortingscode "blog"