detox dieet
Written by Muscle Concepts

Het Detox dieet: Werking & Effect

Een dieet dat in de afgelopen jaren flink aan populariteit gewonnen heeft is het zogenoemde Detox dieet. Er zijn inmiddels diverse producten in de supermarkt te vinden, die het ontgiften van je lichaam ondersteunen. Maar de vraag die u uzelf natuurlijk stelt is of een Detox kuur ook echt daadwerkelijk effectief is. In dit artikel wordt besproken wat een Detox dieet inhoudt en of een Detox dieet ook echt een daadwerkelijke bijdrage kan leveren om af te vallen.

Een van de belangrijkste kenmerken van een Detox dieet is dat het als doel heeft om het lichaam te ontgiften van onzuivere stoffen. Zo wordt er beweerd dat door het eten van bepaalde voedingsmiddelen het lichaam gereinigd kan worden van bepaalde gifstoffen die zich in het lichaam bevinden. Bij een Detox dieet is het de bedoeling dat de gifstoffen in het lichaam worden losgelaten en verwijderd uit het systeem in je lichaam.

Detox dieet voedingspatroon

Er zijn diverse soorten Detox diëten, maar een veel gezien kenmerk van een Detox dieet is dat het over het algemeen erg eenzijdig is qua voeding. Zo mag er bij het ene Detox dieet alleen maar groente en fruit gegeten worden, terwijl het andere Detox dieet alleen maar sappen aanraadt. Over het algemeen gezien zijn dit niet de gezondste diëten omdat dit soort diëten niet bestaan uit een gevarieerd voedingspatroon, waardoor er maar een beperkt aantal voedingsstoffen kunnen worden binnengehaald.

Welke tekorten aan voedingsstoffen kun je krijgen met dit dieet?

Met een Detox dieet krijg je te weinig koolhydraten binnen waardoor er in het lichaam ketogenese plaatsvindt. Het gevolg hiervan is dat je last krijgt van de volgende symptomen zoals vermoeidheid en slechtere mentale en lichamelijke prestaties. Een tweede gevolg van te weinig koolhydraten is dat je lichaam de spiereiwitten gaat aanspreken als energiebron, het nadeel hiervan is dat dit ten koste gaat van je spiermassa. Ook riskeer je als gevolg van het niet gevarieerde dieet dat je te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt waardoor je een vitamine- en mineralentekort riskeert, wat uiteindelijk zijn weerslag zal kennen op het immuunsysteem.Het is immers zo dat wanneer je kiest om maar een of een aantal soorten voedingsmiddelen te eten dat nooit alle verschillende voedingsstoffen binnen gehaald kunnen worden die het lichaam nodig heeft. Gelukkig zijn er ook bepaalde programma’s die bestaan uit een meer uitgebalanceerd voedingspatroon, wat een voedingspatroon inhoudt dat vooral bestaat uit groente en fruit, aangevuld met eventueel peulvruchten, bonen en soms vis.

Bijwerkingen Detox dieet

Het belangrijkste doel bij een Detox dieet is natuurlijk dat het lichaam gezuiverd wordt, oftewel het lichaam moet gereinigd worden van giftige stoffen. Geclaimd wordt dat het lichaam vol met gifstoffen zit, en wanneer deze vrij komen tijdens de eerste dagen van het ontgiften, kan het zijn dat je met de “zogenaamde” Detox symptomen te kampen krijgt. Dit houdt in dat je bijvoorbeeld last krijgt van griepverschijnselen, of erge hoofdpijn. Over het algemeen schijnen dit normale symptomen te zijn tijdens de eerste week, en na een week wordt er plaats vrij gemaakt voor nieuwe energie.

Helpt een ontgiften kuur?

Veel mensen hebben het idee dat een Detox dieet dient om snel gewicht kwijt te raken. Vaak is dat ook zo, maar dit is in de meeste gevallen niet het doel wat wordt nagestreefd met een Detox kuur. Vaak val je af met een ontgiftingskuur omdat je voeding vaak een stuk minder calorieën bevat dan een normaal eetpatroon. Hierdoor raken de glucose reserves in het lichaam op, waardoor het lichaam vocht gaat loslaten wat uiteindelijk bijdraagt aan gewichtsverlies.

Het effect van een Detox dieet?

Hoewel je zou verwachten dat het logisch is dat je lichaam gifstoffen opslaat, is dit eigenlijk helemaal niet zo. De lever en nieren in je lichaam hebben als functie om je lichaam te reinigen van stoffen die niet in het lichaam horen. Hier is een Detox dieet dus eigenlijk helemaal niet voor nodig.

Wel is het zo dat bij een Detox dieet vaak de ongezonde producten worden vermeden, waardoor je indirect je lichaam ondersteunt bij het uitvoeren van de reinigingstaken. Vaak zie je bij een dergelijk dieet dat er veel groenten en fruit wordt geconsumeerd. Deze groente en fruit zit vaak boordevol vezels, mineralen en vitamines, waardoor je lichaam nog beter gestimuleerd wordt om zichzelf te reinigen. Maar om te claimen dat een Detox dieet de oorzaak is waarom je lichaam ontdaan wordt van zijn gifstoffen is onzin. Het enige wat gezegd kan worden over een Detox dieet is dat je lichaam door middel van een gezond dieet beter in staat is zijn taken uit te voeren waardoor het lichaam automatisch beter in staat is om zichzelf te reinigen.

Conclusie

Wij raden daarom aan om niet zomaar aan een streng dieet te beginnen zonder dat je weet wat het inhoudt. In onze ogen behaal je met een gezond voedingspatroon veel meer resultaat op de lange termijn dan het geval is met een dieet. Het is namelijk belangrijk dat je na een dieet niet terugvalt in oude gewoontes, en wanneer je jezelf een gezonder voedingspatroon aanmeet, is de kans op een terugval kleiner in onze ogen. Door elke dag gezond te eten en je lichaam te voorzien van voldoende voedingsstoffen boek je op de lange termijn veel meer resultaat dan af en toe streng diëten.

Als laatste willen wij je meegeven dat met een Detox dieet je lichaam een boost gegeven kan worden van het reinigingsmechanisme van het lichaam, maar dat er geen wonderen verwacht moeten worden.

Over de Schrijver Muscle Concepts

Muscle Concepts is een uniek sport- en fitness portaal. Muscle Concepts ontwikkelt haar eigen voedingssupplementen, sportsupplementen en sportvoeding met eigen unieke formules! Daarnaast ondersteunt Muscle Concepts zowel sporters als niet-sporters via voedingsschema's & trainschema's!

Jouw doelstelling = Ons doel!

Vragen?
Neem contact met ons op via het contactformulier voor meer informatie, advies over supplementen, begeleiding, personal training & coaching.

And remember: It's a lifestyle!

Bekijk alle berichten

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10% korting op onze supplementen

Bestel nu onze premium supplementen met
kortingscode "blog"