creatine-werking
Written by Muscle Concepts

Creatine werking: Hoe werkt creatine in je lichaam?

Voor we uitleggen hoe creatine precies werkt vertellen wij eerst wat het is, om later terug te komen op de werking van creatine. Creatine is een lichaamseigen stof die wordt aangemaakt in de lever, nieren en de alvleesklier. 95% van de creatine voorraad in het lichaam bevindt zich in de spieren. Van oudsher halen mensen creatine vooral uit vlees. (kreas is het oud-Griekse woord voor vlees). Meer over wat is creatine lees je in ons andere blog.

Werking van creatine: ja, nu echt

Creatine speelt een belangrijke rol bij het vrijkomen van energie in de spieren bij inspanning. Bij deze inspanning worden vooral kortstondige, explosieve vormen van inspanning bedoeld, bijvoorbeeld sprints of trainingen in het krachthonk. Op cel-niveau halen spieren energie uit Adenosine triphosphate (ATP). Bij de afbraak van ATP komt energie vrij. Kort samengevat zet de werking van creatine er zo uit:

ATP ↔ ADP + P + Energie

Probleem in dit proces is de voorraad ATP in de spieren beperkt is. Bij intensief sporten zullen de spieren hun voorraad ATP weer aan moeten vullen. Om dit zo snel mogelijk te doen gaan spieren creatine fosfaat afbreken. Tijdens dit proces ontstaat adenosine difosfaat (ADP) Dit gaat op de volgende manier.

CP + ADP ↔ ATP + Creatine

Om vervolgens de ADP weer om te zetten in ATP en zo het proces opnieuw in gang te zetten, is weer CP nodig. Dit geeft hernieuwde snelle energie aan de spieren. Een reactie tussen lichaamseigen fosfaat en creatine voorziet de spieren weer van CP, als volgt;

Creatine + P ↔ CP

De hoeveelheid ATP kan ook worden aangevuld door andere metabole processen als omzetting uit koolhydraten en vetten, maar dit proces is vele malen langer dan het bovenstaande kan dus niet worden aangesproken op het moment dat er binnen korte tijd veelvuldig veel energie wordt gevraagd. Afbraak van CP is veruit het snelste proces.

Hoe kan creatine mij helpen bij mijn training?

De werking van creatine zit hem vooral in de omzetting van energie in je spieren. Hierdoor kan door het vergroten van de creatine voorraad in het lichaam de energievoorraad in de spieren worden vergroot. Via reguliere voeding kan dit door veel rood vlees te eten. Ook vis als haring en zalm zijn relatief rijk aan creatine. Eenvoudiger is om een supplement als onze Total Recovery toe te voegen aan je dagelijkse inname. Dit zorgt ervoor dat je langer, met een hogere intensiteit kan trainen zonder vermoeid te raken of te verzuren. Omdat het lichaam niet in staat is om creatine op te slaan is dit effect wel maar voor kortere periodes.

Werkt creatine voor iedere sport?

In principe kan iedereen meer kracht opbouwen met het gebruik van creatine. Belangrijk is wel dat creatine gebruik verantwoord gebeurd. De vraag is echter of iedere sporter hier ook in wedstrijdverband veel profijt van heeft. Over het algemeen hebben sporters die ook in wedstrijdverband explosief en kortstondig hun spieren aanspreken het meeste profijt van de kortstondige werking van creatine. Sprinters en krachtsporters spinnen om deze reden garen bij het gebruik van creatine. Duursporters zullen buiten enige winst aan explosiviteit weinig tot geen profijt ondervinden aan het gebruik van creatine.

Heeft creatine uitwerking voor iedereen?

Nee, in ongeveer 20 % van de gevallen heeft suppletie van creatine geen werking. Dit heeft vooral te maken met de hoeveelheid creatine die van nature in het lichaam aanwezig is. Creatine kan maar in kleine hoeveelheden worden opgeslagen in het lichaam en op het moment dat deze voorraad van nature al hoog is zullen supplementen dus minder effect hebben. Dit heeft geen invloed op de werking van creatine, het is immers een lichaamseigen stof.

Conclusie

De werking van creatine biedt de mogelijkheid om op een natuurlijke manier meer uit je spieren te halen, zonder de risico’s die het gebruik van niet lichaamseigen stoffen met zich meebrengen. Om deze reden wordt creatine ook door topsporters gebruikt om net dat beetje extra uit hun trainingen te halen.

Over de Schrijver Muscle Concepts

Muscle Concepts is een uniek sport- en fitness portaal. Muscle Concepts ontwikkelt haar eigen voedingssupplementen, sportsupplementen en sportvoeding met eigen unieke formules! Daarnaast ondersteunt Muscle Concepts zowel sporters als niet-sporters via voedingsschema's & trainschema's!

Jouw doelstelling = Ons doel!

Vragen?
Neem contact met ons op via het contactformulier voor meer informatie, advies over supplementen, begeleiding, personal training & coaching.

And remember: It's a lifestyle!

Bekijk alle berichten

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *

zeven + acht =

10% korting op onze supplementen

Bestel nu onze premium supplementen met
kortingscode "blog"