Creatine en Alcohol
Er zijn nog geen studies bekend die specifiek de gevolgen hebben onderzocht over het gebruik van alcohol terwijl je in de oplaadfase of onderhoudsfase zit van creatine. Maar alcohol heeft wel effect op het metabolisme. Ook kan alcohol indirect wel invloed hebben op hoe we reageren op creatine suppletie. Lees hieronder meer over creatine gebruik en alcohol.
Werking van alcohol
Bij het nuttigen van alcohol zet jij je lever flink aan het werk, omdat alcohol niet opgenomen kan worden door het lichaam. Alcohol onttrekt vocht uit het lichaam. Dit betekent dat je veel water moet drinken om het vocht weer aan te vullen. Bij creatine moet je lichaam juist veel vocht hebben of vasthouden. Alcohol werkt tegendraads, want die onttrekt de vocht juist. Dit kan de effectiviteit van creatine verminderen.
Werking van creatine
Niet al het spierweefsel is hetzelfde, zo kun je onderscheid maken in snel spierweefsel en langzaam spierweefsel. Creatine vergroot bij voorkeur het snelle spierweefsel. Snel spierweefsel heeft minder tot geen zuurstof nodig om kracht te genereren. Dit kan gezien worden als een toename van sprint prestaties, terwijl het bij onze jogging prestaties grotendeels onopgemerkt blijft. Eigenlijk voeden wij alleen de snelle spieren op het moment we creatine innemen.
Alcohol en spiergroei
Uiteraard heeft alcohol wel veel negatieve uitwerkingen op wat in ons lichaam gebeurt. Misschien nog niet zo zeer op creatine, maar wel op de eiwitsynthese. Het schijnt dat alcohol een remmend effect heeft in snel spierweefsel. Het wordt verergerd bij langdurig alcoholgebruik. Voor atleten die spieren willen opbouwen is dit een zeer serieus probleem. Creatine zorgt ervoor dat wij harder kunnen werken om het opbouwen van spieren te versnellen of te verbeteren. Je kan hiermee zeggen dat het stukje “harder werken” voor niks blijkt te zijn bij alcoholgebruik.
Alcohol en groeihormonen
Het groei (anabolische) hormoon zorgt voor het vergroten van spierkracht. Alcohol werkt dit effect tegen, waardoor je spieren minder snel gaan groeien. Zonde voor je uurtje training in de sportschool en uiteindelijk de portemonnee. Het anabolische effect komt tot stand door het insuline hormoon. Dit hormoon is essentieel om de eiwitsynthese tot stand te laten komen en werkt in op creatine. Alcohol maakt je lichaam resistent tegen insuline. Dit houdt in dat insuline niet zijn werk kan doen. Het groeihormoon wordt juist aangespoord door insuline.
Tijdens de puberteit is het groeihormoon uiterst actief en moet dit zo min mogelijk verstoord worden, anders kan dit op latere leeftijd consequenties hebben. Ben je een jonge atleet, vermijd zoveel mogelijk alcoholgebruik.
Conclusie
Alcohol heeft indirect een negatief effect op het creatine gebruik. Onder andere voor het vochtgehalte in de spieren dat o.a. ook zorgt voor sneller herstel, de eiwitsynthese en het groeihormoon. Dit doorbreekt het effect van de eiwitsynthese en zorgt voor resistentie tegen insuline. Hét advies is voor een serieuze (top)sporter is om (tijdens trainingsdagen) géén alcohol te nuttigen.

- Creatine en cafeïne, kun je het combineren? - 5 december 2022
- Is koffie drinken gezond voor je? - 22 oktober 2020
- De vijf beste superfoods!? - 23 september 2020
- Heeft alcohol invloed op jouw gewichtsverlies? - 15 september 2020
- Zelf een weightgainer shake maken - 4 september 2020