compound-oefeningen
Written by Muscle Concepts

Wat zijn compound oefeningen?

Compound oefeningen zijn oefeningen waarbij meerdere spiergroepen tegelijk gebruikt worden. Compound oefeningen worden ook wel samengestelde oefeningen genoemd. Dit komt omdat naast meerdere gewrichten ook meerdere spiergroepen aangesproken worden.

Compound vs. Isolatie oefeningen

Tegenover de compound oefening staat uiteraard de isolatie oefening. Bij deze oefening wordt één bepaalde spiergroep geïsoleerd getraind om deze optimaal te ontwikkelen. Deze manier van trainen kan goed van pas komen op het moment dat er bijvoorbeeld door een blessure bepaalde spiergroepen niet belast mogen worden en compound oefeningen dus geen uitkomst bieden. Daarnaast zijn isolatie oefeningen vaak relatief eenvoudig en dus ook eenvoudig uit te voeren door beginnende sporters.

Zijn compound oefeningen beter geïsoleerde oefeningen?

Compound oefeningen worden om verschillende redenen aangeraden. In de eerste plaats trainen ze meerdere spiergroepen tegelijk. Dit betekent dat in relatief korte tijd het hele lichaam getraind kan worden. Daarnaast hebben compound oefeningen nog meer voordelen:

  • Je verbrandt meer calorieën door het gebruik van meerdere spiergroepen
  • Naast spieren worden ook pezen en coördinatie getraind
  • Door de combinatie van spiergroepen kun je zwaarder trainen, je bouwt hierdoor meer kracht op
  • Door simulatie van echte bewegingen heb je er ook buiten de gym profijt van.
  • Verhoogde hartslag zorgt voor een conditionele prikkel tijdens de training

Dit wil overigens niet zeggen dat een isolatie oefening minder goed is. De meest ideale oefening verschilt van per situatie en per persoon. Laat je bij het samenstellen van de trainingsschema dan ook goed adviseren over wat voor jou op dat moment het beste is. In veel gevallen zal dit een combinatie zijn en compound en isolatie oefeningen.

Voor wie zijn compound oefeningen goed om te doen?

Compound oefeningen zijn goed voor sporters van ieder niveau. Door de combinatie van meerdere spiergroepen en de mogelijkheid om te variëren met het gebruikte gewicht zijn compound oefeningen geschikt voor zowel de beginner als de gevorderde sporter. Bijkomend voordeel is dat de meeste compound oefeningen met relatief eenvoudige hulpmiddelen ook thuis te doen zijn. Dit maakt het makkelijker om ook thuis een volledige workout te doen zonder grote, dure apparatuur.

Waar moet je op letten bij compound oefeningen?

Compound oefeningen zijn in het begin vaak het beste uit te voeren met alleen lichaamsgewicht. Dit kan zowel een voordeel als een nadeel zijn. Voordeel is dat deze oefeningen dus ook buiten de gym goed te doen zijn. Nadeel is echter dat de sporter niet geholpen of ondersteund wordt door een apparaat. Hierdoor komt het enkel en alleen aan op de techniek van de sporter en dit kan vooral voor beginners lastig zijn. Op het moment dat een oefening namelijk technisch niet goed uitgevoerd wordt kan dit leiden tot overbelasting van bepaalde spieren of pezen en in sommige gevallen zelfs tot blessures. Laat je bij het samenstellen van je schema en bij het uitvoeren van de oefeningen dan ook goed begeleiden door een professional, die je kan helpen de techniek goed onder de knie te krijgen en zo een goede technische basis te leggen.

De top 5 populairste compound oefeningen

Er zijn tal van compound oefeningen beschikbaar. Om je op weg te helpen zetten wij de meeste populair compound oefeningen voor je op een rij.

Bankdrukken (Bench Press)

Optrekken (Pull Up)

Deadlift

Squat

Military Press

Op zoek naar persoonlijke begeleiding? Neem contact op met Muscle Concepts voor een fitnessschema aangepast aan jouw wensen.

Conclusie

Compound oefeningen zijn waardevolle oefeningen voor sporters van ieder niveau. Door de combinatie van verschillende spiergroepen helpen ze daarnaast om het hele lichaam te trainen in een kortere tijd, wat de kans biedt om het hele lichaam te trainen zonder uren in de gym te hoeven door te brengen. Niet dat wij daar een probleem mee hebben maar toch ;)

Over de Schrijver Muscle Concepts

Muscle Concepts is een uniek sport- en fitness portaal. Muscle Concepts ontwikkelt haar eigen voedingssupplementen, sportsupplementen en sportvoeding met eigen unieke formules! Daarnaast ondersteunt Muscle Concepts zowel sporters als niet-sporters via voedingsschema's & trainschema's!

Jouw doelstelling = Ons doel!

Vragen?
Neem contact met ons op via het contactformulier voor meer informatie, advies over supplementen, begeleiding, personal training & coaching.

And remember: It's a lifestyle!

Bekijk alle berichten

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10% korting op onze supplementen

Bestel nu onze premium supplementen met
kortingscode "blog"