calisthenics-supplementen
Written by Muscle Concepts

Calisthenics: buitenspelen voor volwassenen

Steeds meer mensen beginnen calisthenics te beoefenen. De rage was de afgelopen jaren populair Amerika, maar nu begint het ook steeds populairder te worden in Nederland. Logisch, want de trainingsvorm calisthenics kan zorgen voor een gezonde lichaam en geest.

Wat is calisthenics

Calisthenics kan omschreven worden als het trainen van je lichaam door je eigen lichaamsgewicht te gebruiken. Vaak zijn dit motorische bewegingen waarbij je lichaam duwt, naar je toe trekt of in een bepaalde positie houdt zonder gewichten en moderne apparatuur te gebruiken. Het doel van deze trainingsvorm is om kracht, flexibiliteit, uithoudingsvermogen en spiermassa te ontwikkelen. Bijgaand zul je ook je balans, behendigheid en je coördinatie verbeteren.

Het ontstaan van calisthenics

De kunst en traditie van het ontwikkelen van een sterke en esthetische lichaam bestaat al duizenden jaren onder verschillende culturen. De term calisthenics is afgeleid uit de Griekse woorden “mooi” en “sterkte”. Echter, is dit niet de naam die de oefeningen destijds kregen, maar is de term vernoemd naar historicus Calisthenes die de oefeningen documenteerde.

Voordelen van calisthenics?

Calisthenics heeft naast de lichamelijke en uiterlijke voordelen ook een aantal andere voordelen.

  Het versterkt de mentale en innerlijke kracht. Je zult je sterker voelen en zelfverzekerder in je schoenen staan, misschien al na je eerste training!

 • Calisthenics is zeer toegankelijk. Je kunt het op veel plekken beoefenen zoals thuis, in een park, voetbalveld of zelfs in een sportschool.

“Leuk weetje”: Bij intensief sporten dus ook intensief beoefenen van calisthenics is het belangrijk dat je lichaam goed herstelt. Aangezien je het gehele lichaam belast moet deze ook goed en soms ook snel herstellen voordat de volgende training eraan zit te komen. Zo wordt je sneller sterker, gespierder en het belangrijkste van alles, voorkom je blessures. Lees hierover meer op de pagina: Calisthenics supplementen.

Nog een calisthenics “weetje”: Er wordt vaak extra gewicht gebruikt zoals een gewichtsvest om oefeningen zwaarder te maken.
calisthenics-sport

Nadelen van calisthenics?

Je zult in veel gevallen geen extra apparatuur of voorzieningen nodig hebben. Voor sommige calisthenics oefeningen is het wel handig om bepaalde apparatuur te hebben, zoals iets om jezelf aan op te trekken, bijvoorbeeld een “pull up rek” ofwel “optrekrek / optrekstang”.

 • Een nadeel is dan dat je afhankelijk bent van de voorzieningen in de buurt. Als deze mogelijkheden er niet zijn, dan ben je er snel op uitgekeken en moet je gaan zoeken of betalen om te kunnen trainen
 • Calisthenics is niet de meest efficiënte manier om spiermassa op te bouwen. Trainen met lichaamsgewicht legt namelijk een beperking op hoe zwaar je je spieren kunt belasten. Uiteraard kun je wel extra gewicht gebruiken om de spieren verder te stimuleren, maar dit kan slechts tot een beperkte gewicht. Bij andere trainingsvormen kan er gebruik gemaakt worden van zwaardere gewichten om de spieren te stimuleren om te groeien.

Beginnen met calisthenics?

Calisthenics is laagdrempelig. Het maakt dus niet uit of je nog nooit je lichaam getraind hebt.
Voor beginners raden we aan om te beginnen met de standaard oefeningen:

 • Knee push ups
 • .Pullups (alleen de negatieve/excentrische gedeelte)
 • Bench dips
 • .Plank
 • Squats
 • Lunges

Gaat het je allemaal te gemakkelijk af? Probeer de oefeningen dan te vervangen met moeilijkere calisthenics oefeningen. Zo kun meer uit je trainingen halen!

Over de Schrijver Muscle Concepts

Muscle Concepts is een uniek sport- en fitness portaal. Muscle Concepts ontwikkelt haar eigen voedingssupplementen, sportsupplementen en sportvoeding met eigen unieke formules! Daarnaast ondersteunt Muscle Concepts zowel sporters als niet-sporters via voedingsschema's & trainschema's!

Jouw doelstelling = Ons doel!

Vragen?
Neem contact met ons op via het contactformulier voor meer informatie, advies over supplementen, begeleiding, personal training & coaching.

And remember: It's a lifestyle!

Bekijk alle berichten

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10% korting op onze supplementen

Bestel nu onze premium supplementen met
kortingscode "blog"