brinta-havermout-gezond
Written by Muscle Concepts

Brinta en havermout, zijn ze echt gezond?

Brinta en havermout, zijn ze echt gezond?
Brinta en havermout zijn beide gezond. Ze bevatten veel vezels die je kunnen helpen bij een gezonde spijsvertering en een verzadigd gevoel na het eten. Daarnaast bevatten ze beide veel koolhydraten die je de benodigde energie geven tijdens het sporten. Er zijn een aantal vitamines en mineralen te vinden in Brinta en havermout, die een positieve invloed hebben op je energiehuishouding en immuunsysteem. De glycemische indexen van beide producten zijn relatief laag, wat voor een stabielere bloedsuikerspiegel zorgt.
Havermout bevat iets meer vet, maar dit zijn voornamelijk (gezonde) onverzadigde vetten. Daarnaast kan je in havermout een aantal anti-oxidanten terugvinden die Brinta niet heeft.
De calorie verdeling (koolhydraten, eiwitten, vet) is zeer gunstig voor sporters. In dit artikel geven je we meer info over beide producten, en ook antwoord op de vraag of je beter Brinta of havermout zou moeten kiezen.

Is Brinta gezond?

De merknaam Brinta is een afkorting voor de woorden breakfast, instant en tarwe.
Aangezien er tegenwoordig meerdere varianten zijn, leggen we in deze blog de focus op het product Brinta Classic. Brinta is een volkoren graanontbijt dat bestaat uit volkoren tarwe en een klein beetje toegevoegd zout. Aan een bord Brinta wordt meestal warme of koude melk toegevoegd, om er een papje van te maken. Mengen met water wordt afgeraden, omdat dat niet ten goede komt van de smaak. Brinta is namelijk vrij van e-nummers, waardoor er dus geen toegevoegde smaakstoffen, kleurstoffen, hulpstoffen, conserveermiddelen en dergelijke in te vinden zijn.

Voedingswaarden

Per 100 gram (onbereid)Energie (kcal)Eiwit (gr)Koolhydraten (gr)Suikers (gr)Vet (gr)Vezels (gr)
Brinta34714644,61,910

De calorie verdeling van Brinta is 74% koolhydraten, 16% eiwitten en 6% vet.
Voor sporters is dit een prachtige verdeling. Brinta bevat veel koolhydraten die kunnen worden omgezet tot energie. Het bevat ook een relatief hoog eiwitgehalte in vergelijking met andere voedingsmiddelen. Eiwitten kunnen je helpen bij spieropbouw en herstel.
Daarnaast bevat het weinig suiker en weinig vet. Iets waar elke sporter van droomt.

Vitamines en mineralen

Brinta bevat de volgende vitamines en mineralen:

  • Vitamine B1, ook wel bekend als thiamine, is een co-enzym dat zorgt voor de verbranding van koolhydraten uit ons voedsel, zodat je energie krijgt. Het speelt daarnaast ook een rol in het goed functioneren van je zenuwstelsel.
  • Foliumzuur zorgt voor de groei en een goede werking van je lichaam. Het zorgt er ook voor dat je lichaam witte en rode bloedcellen kan aanmaken.
  • IJzer ondersteunt je immuunsysteem en heeft een positieve invloed op je energievoorziening en stofwisseling.
  • Magnesium is belangrijk voor je botopbouw, zenuwstelsel en spierstelsel. Voor sporters is het ook belangrijk tegen verzuring en spierkrampen.
  • Zink heb je nodig voor groei en herstel van cellen in je lichaam.
  • Fosfor is belangrijk voor de stofwisseling en stevige botten en tanden.

havermout-gezond

Is havermout gezond?

Havermout is een graan waarvan haverkorrel de basis is. De haverkorrel wordt schoongemaakt en gepeld. Er zit namelijk een schil omheen dat niet eetbaar is voor mensen. Na de behandeling worden deze haverkorrels geknipt in kleine stukjes. Deze kleine stukjes worden verhit en geplet, zodat het kleine vlokjes worden. Het eindproduct kunnen we dan havermout noemen.
In de supermarkt kun je meerdere soorten havermout vinden. Over het algemeen zijn dit de varianten: langkokend, kortkokend of voorgekookt (instant havermout). Deze laatste kun je beter overslaan, aangezien deze variant toevoegingen bevat die ongezond kunnen zijn. De voedingswaarden zijn ook een stuk minder gezond dan ‘normale’ havermout.

Beta glucanen

In havermout zitten beta glucanen. Beta glucaan is een oplosbaar vezel dat zorgt voor een langzamere en betere vertering van het voedsel. Daarnaast zorgt het er ook voor dat je bloedsuikerspiegel relatief langzaam stijgt. Verder bevat dit, het hormoon cholecystokinine. Dit hormoon zorgt ervoor dat je je langer verzadigd voelt, omdat je hongergevoel wordt onderdrukt. Het bijzondere is dat havermout ook antioxidanten bevat. Hieronder staan de belangrijkste antioxidanten die erin zitten.

Antioxidanten

  • Avenanthramide is een anti-oxidant waarvan geclaimd wordt dat het hartziektes en huidirritatie tegengaat. Ook zou het een cholesterolverlagend effect hebben.
  • Polyfenolen zorgen ervoor dat vrije radicalen in je lichaam vernietigd worden en ze gaan oxidatie tegen om zo kankercellen te bestrijden.
  • Yto-oestrogenen zijn anti-oestrogenen die vorming van hormoonafhankelijk kanker, zoals borst- en prostaatkanker tegengaat.

Voedingswaarden

Per 100 gram (onbereid)Energie (kcal)Eiwit (gr)Koolhydraten (gr)Suikers (gr)Vet (gr)Vezels (gr)
Havermout3641360587,5

De calorie verdeling van havermout is 66% koolhydraten, 19,5% vet en 14,5% eiwitten.
Ook havermout heeft een goede calorie verdeling voor sporters. Het is hoog in koolhydraten en hoog in eiwitten. Opvallend is dat er iets meer vet in zit dan in Brinta. Dit zijn voornamelijk gezonde (onverzadigde) vetten, dus maak je niet teveel zorgen.

Vitamines en mineralen

  • Vitamine B1/B2/B6/B11 maken deel uit van de B-complex vitamines. Deze hebben een hoop belangrijke functies in je lichaam. Ze zorgen bijvoorbeeld voor de gezondheid van je huid, haar & ogen, een goede stofwisseling en de zuurstoftransport via het bloed.
  • Kalium is nodig voor zenuwprikkelgeleiding, een goede vochtbalans en een normale bloeddruk
  • Calcium zorgt voor stevigheid voor je botten en tanden
  • Mangaan heb je nodig voor de vorming van botweefsel. Verder is het belangrijk voor je energiestofwisseling.
  • Koper heb je nodig voor je bindweefsel en botten. Daarnaast vormt het samen met het mineraal ijzer de rode bloedcellen in je lichaam.
  • Fosfor is belangrijk voor je stofwisseling en stevige botten & tanden.
  • Ijzer ondersteunt je immuunsysteem en heeft invloed op je energievoorziening / stofwisseling
  • Zink is nodig voor de groei en herstel van cellen in je lichaam

Glycemische index van beide producten

De glycemische index (GI) is een maat om te zien hoe snel een koolhydraat je bloedsuiker laat stijgen. Als de GI-waarde hoger is zal je bloedsuiker sneller stijgen en vice versa.
Je wilt je bloedsuiker zo stabiel mogelijk houden. Een lage bloedsuiker gaat gepaard met een hongergevoel wat al snel leidt tot ongezonde (vr)eetbuien. Een hoge bloedsuikerspiegel kan leiden tot moeheid en zwakte.
Brinta en Havermout hebben ook GI-waardes.
Brinta heeft een GI waarde van 40, havermout heeft een GI-waarde van 54 en de instant havermout heeft een GI-waarde van 83.
Een GI van onder de 55 is laag, tussen de 55 en 70 is gemiddeld en 70+ is hoog.
Brinta en havermout doen het in dat opzicht zeer goed. Bij het nuttigen van deze producten zul je gemakkelijk je bloedsuikerspiegel stabiel kunnen houden. Bij de instant havermout zal je bloedsuikerspiegel wel stijgen, daarom kun je beter voor de normale variant kiezen.

Wat maakt ze gezond

We weten nu wat de voedingswaardes zijn van brinta en havermout en wat voor extra gezondheidsvoordelen ze bieden, maar er zijn nog andere voordelen die ze je kunnen geven waar je wellicht niet over nagedacht hebt. De complexe koolhydraten in deze producten zorgen ervoor dat je langer vol zit, waardoor je maag geen bodemloze put hoeft te zijn waar je maar eten in blijft proppen. Handig wanneer je gezond wilt blijven, of af wilt vallen (zolang ze onder je dagelijkse calorische behoefte blijft).
Er zitten veel vezels in beide producten die je slechte cholesterol (LDL) verlagen en de werking van de darmen ondersteunen. Alle voedingsstoffen worden via de darmen door je lichaam opgenomen. De vezels helpen je lichaam zodat deze voedingsstoffen goed worden opgenomen.
Ook vertragen vezels de opname van suikers, waardoor je bloedsuikerspiegel stabiel blijft.
In havermout zitten beta glucanen die voor een langzamere en betere vertering van het voedsel zorgen. Daarnaast zorgt het er ook voor dat je bloedsuikerspiegel relatief langzaam stijgt. Ze beschermen je lichaam tegen infecties en ongewenste celgroei.
Granen bevatten lignanen die in je lichaam worden omgezet tot de stof enterolactone. Deze stof bevat eigenschappen die een positieve invloed kunnen hebben op de gezondheid van je hart.

Wat maakt ze ongezond

Beide producten komen voort uit granen.
Doordat ze onderdeel uitmaken van de groep granen zullen er ook nadelen aan vast kunnen zitten. Deze nadelen hebben we uitvoerig besproken in de blog nadelen van graanproducten.
Ik zal degene die van toepassing zijn op Brinta en havermout even in het kort herhalen
Let op: Alleen bij overconsumptie zullen deze van toepassing zijn. Van een bordje per dag zal een gezond persoon geen last hebben van deze nadelen van graanproducten.

  • In granen kunnen schadelijke stoffen, genaamd Mycotoxinen voorkomen die lever- en nierproblemen kunnen veroorzaken.
  • Fytaten in granen kunnen de opname van bepaalde macro en micro mineralen vertragen. Zoals calcium, magnesium en zink vertragen.
  • In granen zitten eiwitten en gluten die de darmwand, spijsvertering en gezondheid kunnen aantasten

Brinta of havermout? Wat is beter voor sporters?

Voor de sporters onder ons, bevat Brinta de beste verdeling van de macronutrienten, namelijk 16% eiwitten en slecht 6% vet. In havermout is dat 14.5% eiwitten en 19,5% vetten, al zijn dit wel voor het grootste deel gezonde vetten. Dus beide is niet slecht. De keuze is eigenlijk aan jezelf. Je krijgt met havermout net iets meer eiwitten binnen, maar tegelijkertijd ook meer vet. Ben je aan het droogtrainen? Dan is brinta dus een betere optie.
Wel heb je hierboven kunnen lezen dat Brinta een lagere GI-waarde heeft (40 tegenover 54 van havermout) en dat het meer vezels bevat (10 gram tegenover 7,5 gram van havermout). Deze vezels vertragen de opname van de suikers, zodat je bloedsuiker stabieler blijft. Havermout bevat op zijn beurt weer beta glucanen die ervoor zorgen dat je voedsel langzamer en beter verteert wordt. Dit beschermt ook je lichaam tegen infecties en ongewenste celgroei.

Brinta of havermout? Wat je het best kun kiezen maakt niet zo heel veel uit. Ze hebben beiden hun voordelen, dus het zou goed zijn om ze af en toe eens af te wisselen, om bijvoorbeeld ook van de voordelen van beta glucanen te profiteren. Brinta eet je liever wanneer je aan het afvallen / droogtrainen bent, maar waar het op neer komt is dat beide producten een gezonde keuze zijn!

Conclusie

Brinta en havermout zijn gezond. Ze zijn beide cholesterolverlagend wat de kans op hart- en vaatziekten verkleind. Je kan het heel simpel en snel opwarmen en eten. Het zijn goede producten waarmee je elke dag kan variëren (toevoegen van fruit en kruiden).
Voor sporters helpen de B-vitamines om je energieniveau op peil te houden waardoor je niet zo snel moe wordt. Het helpt ook bij het herstellen van weefsel zoals huidcellen en spieren.
Verder kunnen de macro mineralen magnesium en calcium je ook helpen tijdens het sporten.
Een magnesiumtekort kan spierkrampen of andere fysieke ongemakken veroorzaken en calcium is goed voor de botten. Beide producten bevatten goede voedingsstoffen die ons helpen om optimaal te functioneren elke dag. Voor nu wens ik je een fijne dag, want het is tijd om een bord Brinta eten.

6 thoughts on “Brinta en havermout, zijn ze echt gezond?

    1. Beste Sander,

      Wij zijn zelf geen fan van melk van dierlijke afsprong. Waarschijnlijk is dat ook de reden waarom dit niet verder is besproken in de blogpost.
      Brinta of Havermout kun je het beste nemen met water of ongezoete amandelmelk.

      Met gezonde & Sportieve Groet,
      Mo Maghsoudi
      Team Muscle Concepts

  1. Melk is juist goed…. rijk aan eiwitten en vitamines. Sommige mensen krijgen last van hun maag maar als je hier geen last van hebt gewoon een liter melk per dag drinken :D

    Groet Bas

    1. Hi Bas,

      Bedankt voor je opmerking!

      Ik ben van mening dat melk onder bepaalde voorwaarden af en toe geconsumeerd kan worden in kleine hoeveelheden. Iemand die problemen heeft met zijn of haar vertering, darmfunctie, huid (of lactose intolerant is) kan het beste een alternatief zoeken. Het lijkt me (tot op heden) nog geen goed idee om dagelijks melk te consumeren. Het lijkt me al helemaal geen goed idee om dagelijks een liter melk te drinken. Dit zou betekenen dat je 960 kcal (&43 gram suiker!) per dag binnen zou krijgen.

      Met gezonde & Sportieve Groet,
      Mo Maghsoudi
      Team Muscle Concepts

  2. U zegt zelf geen FAN van melk te zijn, dit kan natuurlijk, echter om melk als onwenselijk voedingsproduct te benoemen is toch vrij onzinnig, geen enkel bewijs voor!! Super gezond product is melk mits met mate geconsumeerd uiteraard, maar dit geld wat mij betreft voor alle voedingsproducten. Ik eet iedere morgen een bordje brinta met melk!

    1. Beste J.T. van Vulpen,

      Bedankt voor je opmerking!

      Iedereen is vrij om te bepalen wat hij of zij graag gebruiken bij hun Brinta of Havermout. Wij zijn van mening dat je zuivelproducten in beperkte mate zou moeten consumeren. Met name melk zouden wij niet aanbevelen.

      Het is immers een product dat hoog is in verzadigde vetten. Dit zijn vetten waarvan wij in ons Westerse samenleving veel te veel van binnen krijgen. Daarnaast bevat melk ook onverzadigde vetten, die als gezond worden gezien. Helaas zijn de onverzadigde vetzuren niet de type vetzuren die de gezondheid bevorderen zoals EPA of DHA (die je bijvoorbeeld in vis en noten kunt vinden). In melk zit voornamelijk Geconjungeerd Linoleenzuur (CLA). Dit geldt voornamelijk voor de volle variant. Kies je voor een magere variant? Dan heb je nu te maken met een product waarvan de micronutrienten (zoals de B-vitamines) zijn afgenomen/ontnomen en de gezonde bacterie stammen voor het grootste gedeelte zijn verdwenen. Van zuivel is bekend dat het de afgifte van insuline en het eiwit IGF-1 stimuleert. Zowel het stijgen van insuline als het aanmaken van IGF-1 kan voor verschillende welvaartsziekten zorgen op lange termijn. Als laatste wil ik nog even aankaarten dat veel mensen het verteringsenzym lactase niet of nauwelijks aanmaken. Wanneer ze dan toch melk blijven drinken, kan het leiden tot onwenselijke problemen.
      Dit zijn slechts een aantal voorbeelden waarom melk (tot op heden) nog niet als gezond kan worden gezien.

      Het is niet onzinnig om melk als onwenselijk product weer te geven.
      En dan laten we al het wetenschappelijke literatuur voor wat het is. Dan zou deze opmerking een heel boekwerk worden.

      Met gezonde & Sportieve Groet,
      Mo Maghsoudi
      Team Muscle Concepts

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *