beste-bcaa-verhouding
Written by Muscle Concepts

Wat is de beste verhouding BCAA?

Er zijn zoveel verschillende verhoudingen in BCAA op de markt, maar wat is de
beste verhouding BCAA? De beste verhouding BCAA’s is 2:1:1 in de volgorde: leucine, isoleucine en valine. Veel bedrijven en personen beweren onterecht dat een hogere verhouding leucine beter is voor de spiergroei. Sommige BCAA producten bevatten de verhouding 4:1:1 of zelfs 8:1:1. Lees in dit artikel alle informatie over BCAA en de waarheid over de juiste verhouding.

BCAA supplement

BCAA staat voor Branched Chain Amino Acids en bestaat uit de drie essentiële aminozuren: leucine, isoleucine en valine. Deze aminozuren zijn ongeveer 70% van het totale spiereiwit en bestaan voor ongeveer 33% uit de essentiële aminozuren. Bovenstaande essentiële aminozuren kan het lichaam zelf niet aanmaken. Dit moeten wij dus halen uit voeding en/of BCAA supplementen. BCAA’s worden direct in de spieren opgenomen en zijn belangrijk tegen verzuring van de spieren tijdens een training en spierherstel.

De juiste verhouding

De beste BCAA verhouding voor leucine, isoleucine en valine is 2:1:1. Waarom is dit dan een betere verhouding BCAA’s dan bijvoorbeeld 4:1:1? Dit komt door de verwarring omtrent het feit dat leucine in vergelijking met isoleucine en valine het belangrijkst is voor spiereiwitsynthese. Veel merken denken dat een hogere verhouding van leucine dus zorgt voor meer spiergroei. Maar dit is per definitie niet waar!
Sommige producten suggereren zelfs dat de twee andere aminozuren (isoleucine en valine) weggelaten kunnen worden als het doel spiergroei is. Een recent onderzoek van wetenschappers van de Baylor Universiteit [1], onderzochten het effect van alleen de inname van leucine, de inname van BCAA in 2:1:1 verhouding en de placebogroep. Het bleek dat alleen de inname van leucine de spiereiwitsynthese inderdaad verbeterd ten opzichte van de placebogroep. Daarentegen verhoogde de spiereiwitsynthese onder de groep die BCAA’s innam tijdens de training significant meer dan de zowel de groep die alleen leucine innam als de placebogroep. Dit is de eerste reden voor de 2:1:1 verhouding.

Een andere reden voor de 2:1:1 BCAA verhouding is om het energielevel te verhogen en verzuring tegen te gaan. Dit komt door de combinatie van de aminozuren leucine, isoleucine en valine en dan in het bijzonder valine. Valine helpt bij het tegengaan van verzuring tijdens een zware training. De inname van het aminozuur valine voor en/of tijdens een training zorgt voor een sneller herstel tussen sets en je kracht en uithoudingsvermogen te behouden aan het eind van een training. Valine kan ook helpen om geconcentreerder te blijven gedurende de dag als je bijvoorbeeld niet traint. In de 2:1:1 verhouding van de essentiële aminozuren is valine beter vertegenwoordigd dan in andere verhoudingen BCAA’s.

Boost je vetverlies met BCAA’s

Als jij geïnteresseerd bent in vetverlies is een BCAA verhouding van 2:1:1 ook de beste verhouding. Dit komt omdat de aminozuur isoleucine van de drie essentiële aminozuren in BCAA’s een grote rol speelt bij vetverbranding. Japanse onderzoekers [2] hebben ontdekt dat tijdens een dieet met een hoog percentage vet en de inname van isoleucine, de isoleucine ervoor zorgt dat het uiteindelijke vetpercentage lager is dan zonder de suppletie van isoleucine. Dit kwam door het positieve effect van isoleucine op vetverbranding in combinatie met het verminderen van vetopslag. Een BCAA supplement met een hogere verhouding dan 2:1:1 kan het positieve effect voor energie, vetverbranding en spiergroei zelfs tegenwerken. Sommige producenten kiezen alleen voor een verhoging van leucine op spiergroei te bevorderen maar kiezen voor een lage dosering van de aminozuren isoleucine en valine van soms maar 500 mg of minder. Deze hoeveelheid is niet voldoende om voldoende energie te voorzien en om spierverzuring tegen te gaan. Een verkeerde verhouding van BCAA’s kan ervoor zorgen dat er niet genoeg spiereiwitsynthese plaatsvindt, wat resulteert in minder spiergroei.

Ons advies

Ons advies is om bij het kopen van BCAA supplementen te letten op de juiste verhouding (2:1:1) van de essentiële aminozuren: leucine, isoleucine en valine. Onze BCAA Bodyguard heeft niet alleen de perfecte 2:1:1 verhouding maar bevat ook magnesium, vitamine C, L-glutamine, L-citrulline malaat en vitamine B6. De BCAA Bodyguard is frisen licht van smaak. Het betreft een lichte citroensmaak wat lijkt op citroenwater. Ook onze tabletten hebben de perfecte 2:1:1 verhouding. Deze week bestel je ze met 25% korting. Zie onderstaand de kortingscode.

Bronvermelding

[1] Crowe, M. J., et al. Effects of dietary leucine supplementation on exercise performance. Eur J Appl Physiol. 2006 Aug;97(6):664-72.

[2]Nishimura, J., et al. “Isoleucine Prevents the Accumulation of Tissue Triglycerides and Upregulates the Expression of PPAR{alpha} and Uncoupling Protein in Diet-Induced Obese Mice.” J. Nutr., March 2010, in press.

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10% korting op onze supplementen

Bestel nu onze premium supplementen met
kortingscode "blog"