pure-eiwitten
Written by Muscle Concepts

De beste eiwitshake kiezen?

Voor ons lichaam zijn eiwitten een van de belangrijkste bouwstenen, uit eiwitten haal je namelijk essentiële aminozuren die belangrijk zijn voor ons lichaam. Voor mensen die regelmatig sporten (fitnessen) kan het gebruik van een van de beste eiwitshakes zeker bevorderlijk zijn. Een eiwitshake beschikt namelijk over een flinke dosis eiwitten met daarin bijna alle (essentiële) aminozuren. Dit is namelijk zeer bevorderlijk voor het herstel na een zware training en is ook nodig voor spieropbouw. Eiwitten zijn namelijk essentieel voor de instandhouding van je spiermassa. Er zijn echter tegenwoordig talloze verschillende soorten eiwitshakes op de markt, waarbij elk merk over zijn eigen eiwitshake zegt dat ze de beste eiwitshake verkopen. Maar hoe kun je de juiste eiwitshake kiezen die een bijdrage kan leveren aan jouw doelstellingen. In dit artikel leggen we je uit wat belangrijk is bij het kiezen van de beste eiwitshake.

Waar let je op bij het kiezen van de beste eiwitshake?

Het kiezen van de beste eiwitshake verschilt per persoon. Wat voor jou belangrijk kan zijn, kan voor de ander minder belangrijk zijn. Hieronder bespreken wij de criteria die wij gebruiken om een eiwitshake te beoordelen. Deze punten kun je ook gebruiken om te bepalen of je eiwitshake beschouwt kan worden als “beste” voor jou.

Mengbaarheid

Een eiwitshake van goede kwaliteit mengt snel en gemakkelijk ongeacht of je water, melk, kwark of een ander substantie gebruikt. Een paar keer schudden of roeren en je hebt een shake of kwark zonder klonten. Ook de hoeveelheid zou niet moeten uitmaken. Zo kun je met een hoge kwaliteit eitwitpoeder drie scheppen nemen en dit mengen met 50ml water. Dan alsnog zal het goed mengen, in tegenstelling tot een slechte kwaliteit eiwitpoeder. Het is niet de bedoeling dat eiwitshake na een paar keer goed schudden nog klonten bevat. Bovendien kan dit duiden op een shake wat niet goed vervaardigd is of op een verkeerde plaats was opgeslagen. Lees dus altijd even de reviews voordat je een eiwitshake besteld. Slechte mengbaarheid is een indicator voor slechte kwaliteit.

Puurheid en zuiverheid

Let erop dat je niet wordt bedrogen. Sommige bedrijven maken reclame met een eiwitshake wat isolaat of hydrolisaat moet zijn. Wanneer je dan naar het etiket kijkt, zie je ineens dat een deel bestaat uit concentraat whey eiwitten. Dit gaat ten koste van de puurheid en zuiverheid van de poeder. Bekijk daarom altijd even de voedingsinformatie en Ingrediënten voordat je een aankoop doet.

Vrij van ongezonde toevoegingen

Er zijn heel veel eiwitshakes met ongezonde en mogelijk gevaarlijke toevoegingen. Dit zijn chemische zoetstoffen zoals: Acesulfaam K (E950), Aspartaam (E951), Cyclamaat (E952), Isomalt (E953), Sacharine (E954), Sucralose (E955). Deze moet je gewoon vermijden. Alhoewel ze nu zijn als veilig worden verklaard Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA), zijn er genoeg aanwijzingen dat dit soort ongezonde toevoegingen op lange termijn schadelijk kunnen zijn voor het menselijk lichaam. Probeer daarom te zoeken naar een eiwitshake welke natuurlijk is gezoet of geen smaakje bevat.

Allergenen

Ben je allergisch voor noten, soja, pinda’s of bepaalde soorten kruiden? Dan is het een MUST om te kijken of je eiwitshake geen allergenen bevat waar jij niet tegen kunt. Hoge kwaliteit eiwitpoeder bevat vaak weinig allergenen. Dit heeft onder andere te maken met het goed schoonmaken van de machinerie, maar ook welke producent een bedrijf kiest.

Budget

Er zijn tegenwoordig verschillende soorten eiwitshakes op de markt. Sommige zijn wat duurder dan anderen, maar dit heeft meestal te maken met het type en de kwaliteit van het poeder. Het hoofdbestanddeel waar een eiwitshake uit wordt opgebouwd is Whey, hierbij is Whey het restant dat overblijft wanneer melk door een filter wordt geperst om kaas van te maken. Vervolgens wordt het restant dat overblijft gedroogd waardoor er als het ware een Whey poeder ontstaat. Het overgebleven poeder bestaat vervolgens voornamelijk uit eiwitten, maar het bevat ook wat vet en koolhydraten. Whey eiwitshakes zijn over het algemeen gezien op te delen in drie soorten:

  • Whey concentraat: Whey concentraat is de goedkoopste variant eiwitpoeder op de markt. Whey concentraat bevat in vergelijking tot andere soorten relatief weinig eiwitten (70%- tot 80%), en wat meer koolhydraten en vet. Doordat Whey concentraat wat minder zuiver is van kwaliteit wordt hij ook minder goed opgenomen door ons lichaam.
  • Whey isolaat: Whey isolaat is ten opzichte van Whey concentraat wat zuiverder van kwaliteit. Om deze reden is hij ook iets duurder dan het geval is bij concentraat, de Whey Isolaat heeft een eiwitgehalte van ongeveer 90% en bevat daarom ook minder vet en koolhydraten. Qua prijs/kwaliteit is dit de meest geschikte eiwitshake om aan te schaffen.
  • Whey Hydrolisaat: dit is de zuiverste vorm van Whey eiwitten die bestaat aan daarom tevens de duurste. In het geval van Whey hydrolisaat zijn de eiwitten al voorverteerd waardoor er na inname in je lichaam bijna geen vertering meer plaatsvindt. Omdat de hydrolisaat zo zuiver van kwaliteit is wordt hij zeer snel opgenomen door het lichaam.

Smaak

Een eiwitshake neem je eigenlijk omdat het snel opneembaar en gemakkelijk in gebruik is. Toch is voor veel mensen de smaak van een eiwitshake belangrijk. De beste eiwitshake zou goed van smaak moeten zijn vind ik. Ben je nog niet bekend met een smaak? Bekijk dan even of je een sample kunt krijgen of bestellen, voordat je een pot van een paar kilo hebt liggen. Ook is het een goed idee om de reviews te lezen van de eiwitpoeder die je wilt kopen.

Kies de beste eiwitshake!

Wil je een eiwitshake welke voldoet aan de criteria die we in dit artikel hebben besproken? Dan heb ik goed nieuws voor je. Onze 100% Isolate Whey protein is volgens mij de beste eiwitshake op de markt. Het is vrij van onnodige en ongezonde toevoegingen. Mengt gemakkelijk met water, melk of kwark, en bevat 100% Whey Isolaat eiwitten.

Waarom zijn Eiwitten belangrijk voor sporters?

Bij een tekort aan eiwitten heeft je lichaam geen bouwstenen om spieren te kunnen opbouwen. Zonder de juiste voeding is al die moeite die je in je trainingen stopt zinloos, zonder de juiste voedingsstoffen en eiwitten is je lichaam namelijk niet in staat om zichzelf op te bouwen of herstellen. Een normaal persoon heeft een eiwitbehoefte van ongeveer 0,8 gram eiwitten per kilo lichaamsgewicht. Bij fanatieke sporters / krachtsporters kan de eiwitbehoefte namelijk al snel oplopen tot ongeveer 1,6 gram eiwitten per kilo lichaamsgewicht, bij de ene sporter ligt deze eiwitbehoefte net wat hoger dan bij de andere.

Eiwitshakes gebruiken

Eiwitshakes zijn tegenwoordig ontzettend veelzijdig te gebruiken, ze hoeven tegenwoordig namelijk niet alleen meer als een shake gebruikt te worden, maar ze kunnen ook gebruikt worden als ingrediënt voor bijvoorbeeld pannenkoeken of door een kwark. Natuurlijk kun je een eiwitshake gebruiken als shake om snel aan je eiwitbehoefte te komen, maar het is ook uitermate geschikt als ingrediënt voor andere recepten. Ook kun je de voedingswaardes van eiwitshake heel gemakkelijk verhogen door bijvoorbeeld verse stukken fruit toe te voegen aan het recept, waardoor je met een simpele eiwitshake veel vitamines en voedingsstoffen tot je kunt nemen.

Tot slot..

Namelijk niet iedereen beschikt over de tijd om iedere dag uren in de keuken te staan om zijn eiwitbehoefte kunnen te vervullen, dan kunnen eiwitshakes uitkomst bieden. De beste eiwitshakes zijn namelijk een makkelijk alternatief voor de hoogwaardige eiwitten die je uit je voeding haalt, zonder dat je daarvoor veel extra moeite hoeft te doen. Het is belangrijk dat je in je achterhoofd houdt dat een eiwitshake geen wondermiddel is, je kunt namelijk dezelfde resultaten behalen met een gezond en gevarieerd voedingspatroon (met genoeg eiwitten daarin). Wij raden je daarom aan om het merendeel van je eiwitten te halen uit een uitgebalanceerd voedingspatroon, hierbij dienen eiwitshakes als aanvulling op het voedingspatroon.

Over de Schrijver Muscle Concepts

Muscle Concepts is een uniek sport- en fitness portaal. Muscle Concepts ontwikkelt haar eigen voedingssupplementen, sportsupplementen en sportvoeding met eigen unieke formules! Daarnaast ondersteunt Muscle Concepts zowel sporters als niet-sporters via voedingsschema's & trainschema's!

Jouw doelstelling = Ons doel!

Vragen?
Neem contact met ons op via het contactformulier voor meer informatie, advies over supplementen, begeleiding, personal training & coaching.

And remember: It's a lifestyle!

Bekijk alle berichten

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10% korting op onze supplementen

Bestel nu onze premium supplementen met
kortingscode "blog"