alcohol-gewichtsverlies
Written by Muscle Concepts

Heeft alcohol invloed op jouw gewichtsverlies?

We weten allemaal dat overmatig alcohol drinken niet goed voor je is. Ooit wel eens wakker geworden met gaten in je geheugen van de avond ervoor? Dan heb je waarschijnlijk veel te veel gedronken en hebben je hersenen dus een flinke klap gehad. Ook beïnvloedt alcohol je REM-slaap waardoor je nachtrust verstoord wordt. Zo zijn er nog wel een paar risico’s van alcohol, maar wat doet alcohol eigenlijk met je gewicht? Hebben die 2 glazen wijn op een avond of een avondje stappen dan echt zoveel invloed op je gewichtsverlies? Het antwoord op deze vragen en meer informatie over dit onderwerp vind je in deze blog!

Het effect van alcohol op je gewicht

Wil je graag afvallen en drink je regelmatig alcohol? Dan is het verstandig om dit te minderen, even mee te stoppen of helemaal stop te zetten! Alcohol heeft namelijk wel degelijk effect op je gewichtsverlies! Wat voor effect alcohol heeft op je gewicht lees je hieronder.

Alcohol en je lever

Wanneer je alcohol drinkt moet dit afgebroken worden door je lichaam. Dit wordt gedaan door je lever en het wordt dan omgezet tot azijnzuur. Azijnzuur is een giftige stof voor je lichaam en wilt daarom deze de stof zo snel mogelijk afbreken [1]. Dit gaat dan helaas ten koste van het verbranden van andere calorieën. Het gaat hier dan voornamelijk om koolhydraten. Het werkt namelijk zo: eerst moeten alle giftige stoffen je lichaam uitgewerkt worden voordat deze begint aan de overige stoffen. De andere calorieen worden dan als overtollig beschouwt. Je lichaam zet deze overtollige stoffen om in vet en vet is wel het laatste wat we willen! Toch?

Bij teveel en regelmatige alcoholinname raakt de afbraakfunctie van je lever helemaal verstoord!

Hierdoor is je lever niet meer goed instaat om de giftige stoffen van alcohol af te breken, omdat deze voortdurend bezig is met alcohol afbreken. Er ontstaat dan een ophoping van vet in je levercellen. Wanneer de lever geen tijd krijgt om zich te herstellen door overmatig en lang alcoholgebruik kan dit levercirrose veroorzaken. Levercirrose is niet te genezen en de kans dat je hieraan overlijdt is zeer groot.

Alcohol en slaap

Zoals we hierboven al even genoemd hebben, heeft alcohol een negatief effect op je slaap. Alhoewel dat misschien niet zo voelt. Er zijn namelijk mensen die juist een borrel drinken om in slaap te komen! Het gevoel dat je beter slaapt klopt misschien wel, maar je slaap over het algemeen wordt door de alcohol wel degelijk aangetast. Zo slaap je misschien wel dieper, maar wordt je REM-slaap, de fase waar je gebeurtenissen en informatie verwerkt, verstoord door de alcohol. Zo hebben je hersenen geen tijd om alles goed te verwerken.

Invloed op je hormonen

We weten dat een goede nachtrust helpt bij afvallen, maar waarom eigenlijk? Wanneer je te weinig slaapt, zal de productie van het hormoon ghreline toenemen. Dit is het hormoon dat het hongergevoel stimuleert. Je zult meer gaan eten terwijl je minder snel vol zit. Yikes! Een slaaptekort kan zelfs je trainingsdoelstellingen saboteren. Wanneer je een slaaptekort hebt door alcohol zul je minder zin hebben om te gaan sporten. Je voelt je futloos, vermoeid en slaat de gym door die kater maar een keer over. Heb je ieder weekend zo’n gevoel? Dan zul je heel wat sessies missen en gaat dit dus ten koste van je gewicht.

Aanmaak van cortisol werkt vetverlies tegen

En alsof dit niet al erg genoeg is maakt je lichaam bij slaaptekort het hormoon cortisol aan. Dit hormoon breekt niet alleen collageen af, het stofje dat de huid soepel en elastisch houdt, het tast ook je spieren aan. Cortisol is een stresshormoon en zorgt ervoor dat je lichaam ‘aan’ staat. Hiervoor is energie, ook wel glucose, nodig. Je lichaam maakt glucose aan door eiwitten uit je spieren te halen. Zo tast een slaaptekort ook nog eens je spiermassa aan! Spieren verbruiken, ook in rust, energie waardoor er ook vet afgebroken wordt. Door teveel cortisol in je lichaam worden dus niet alleen je spieren afgebroken, maar gaat dit ook het verbranden van vet tegen!

Alcohol en calorieën

1 glas rode wijn bevat misschien maar 82 calorieën. Daarom is de hoeveelheid alcohol die je consumeert juist belangrijk. Drink je een aantal biertjes of wijntjes op 1 avond dan zul je hoogstwaarschijnlijk boven je dagelijkse calorie inname komen. En dat geldt niet alleen voor de calorieën in de drankjes zelf… Je krijgt bij te veel alcohol namelijk last van ontremming. Dat houdt in dat je natuurlijke rem wordt verminderd. Je gaat hierdoor niet alleen dingen doen waar je later spijt van krijgt, misschien was dansen op de bar niet zo’n goed idee, maar je zult ook minder controle over je eetgedrag hebben. Ontremming is niet de enige reden waarom mensen gaan snacken na een avondje uit. Je hongergevoel wordt aangestuurd door je Agrp-zenuwcellen.

Wat blijkt uit onderzoek?

Uit onderzoek is gebleken dat muizen die alcohol binnen kregen 20% meer gingen eten dan wanneer ze geen alcohol binnen kregen. Je hersenen krijgen door de alcohol een ‘vals’ hongersignaal van je agrp-zenuwstellen binnen. Wanneer je vaak van dit soort avondjes hebt, kan dat bezoekje aan de snackbar een negatief effect hebben op je gewicht. Ben je dus bezig met afvallen? Dan is alcohol minderen zeker een goed idee.

Minderen voor gewichtsverlies

Moet je dan helemaal stoppen met alcohol drinken? Nee dat hoeft niet, maar als je serieus wilt afvallen is dit wel een goede overweging. Aangezien alcohol wel degelijk invloed heeft op je gewichtsverlies zou je het beste wel kunnen stoppen. Wil je wel drinken? Drink dan een glaasje op zijn tijd, maar probeer je in te houden! Vooral met feestjes zal dit moeilijker zijn. Toch is het zeker het proberen waard als je zo die extra kilo’s eraf krijgt!!

Bronvermelding

[1] Institute of Physiology. Role of substrate utilization and thermogenesis on body-weight control with particular reference to alcohol. Nutr 2002 May;61(2):319
[2] S. Cains, C. Blomely, M. Kollo, R. Racz & D. Burdakov. Agrp neuron activity is required for alcohol-induced overeating. Nutr. 2017 May 19

Gerelateerd artikel

Creatine en Alcohol

Over de Schrijver Muscle Concepts

Muscle Concepts is een uniek sport- en fitness portaal. Muscle Concepts ontwikkelt haar eigen voedingssupplementen, sportsupplementen en sportvoeding met eigen unieke formules! Daarnaast ondersteunt Muscle Concepts zowel sporters als niet-sporters via voedingsschema's & trainschema's!

Jouw doelstelling = Ons doel!

Vragen?
Neem contact met ons op via het contactformulier voor meer informatie, advies over supplementen, begeleiding, personal training & coaching.

And remember: It's a lifestyle!

Bekijk alle berichten

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10% korting op onze supplementen

Bestel nu onze premium supplementen met
kortingscode "blog"