cashewnoten gezond
Written by Muscle Concepts

6 redenen waarom cashewnoten gezond zijn

Voor velen is een handje cashewnoten een lekker tussendoortje die gedurende de hele dag gegeten kan worden. Noten zijn wel eens afgeraden, omdat de vele vetten hierin als ongezond worden gezien, maar dit is echt niet juist! Iedereen zou af en toe een handje cashewnoten moeten eten. Los van het feit dat cashewnoten gezond en gewoon ontzettend lekker zijn, geven we hier nog eens zes redenen waarom jij cashewnoten zou moeten eten!

Cashewnoten gezond voor ons lichaam!

Aangezien cashewnoten gezond zijn, is een handje cashews lekker om te eten als een gezond tussendoortjes. Cashewnoten zijn erg rijk aan gezonde voedingsstoffen, zoals:

  • Cashewnoten zijn rijk aan belangrijke mineralen en vitamines: goed voor onder andere de botten en zenuwen
  • Cashewnoten zijn goed voor het hart
  • Cashewnoten bevatten gezonde vetten
  • De hoge eiwitgehalte van cashewnoten
  • Een verlaagde risico op galstenen door cashewnoten
  • Cashewnoten verminderen de kans op gewichtstoename

1. Cashewnoten zijn rijk aan belangrijke mineralen en vitamines

Cashewnoten zijn gezond, omdat ze rijk zijn aan mineralen en vitamines. Deze zijn erg belangrijk voor het lichaam! Deze lijst geeft aan welke mineralen en vitamines in cashewnoten zitten en wat ze in ons lichaam doen:

  • Koper: goed voor de botten, zenuwen en bloedcellen
  • Magnesium: goed voor bloeddruk, botten, zenuwen en hersenen
  • Zink: antioxidant, goed voor de weerstand
  • Vitamine B: voor lichamelijke gezondheid
  • Vitamine E: belangrijke antioxidant, beschermt de cellen
  • Vitamine K: ondersteunt de bloedstolling

2. Cashewnoten, gezonde voeding voor het hart

Cashewnoten zijn goed voor het hart! De volgende redenen geven aan waarom:

  • Gezonde (onverzadigde) vetten > verlagen de kans op hart- en vaatziekten
  • Rijk aan antioxidanten
  • Verlagen triglycerideniveaus in het bloed

3. Cashewnoten bevatten gezonde vetten

Sommigen schrikken wanneer ze zien dat cashewnoten relatief veel vetten bevat, maar dit zijn juist gezonde vetten welke cashewnoten gezond maken. Het zijn namelijk onverzadigde vetten. Bekende onverzadigde vetten zijn omega 3 vetzuren. De voordelen van onverzadigde vetten:

  • Belangrijke rol in functioneren van hersenen
  • Verlagen slechte ‘LDL’ cholesterol
  • Verhogen goede ‘HDL’ cholesterol
  • Goed voor bloeddruk
  • Goed voor het gezichtsvermogen

Lees ook onze blogpost waarin we 5 redenen geven om gezonde vetten te eten!

4. Het hoge eiwitgehalte van cashewnoten

Cashewnoten bevatten zo’n 18,5 tot 19 gram eiwitten per 100 gram. Voor plantaardige producten is dit erg veel! Deze eiwitten zijn zeer belangrijk voor opbouw van de spieren, maar ook om andere lichaamsprocessen in beweging te houden. Door het hoge eiwitgehalte zijn cashewnoten gezond en prima geschikt als voeding voor (kracht)sporters.

5. Een verlaagde risico op galstenen door cashewnoten

Galstenen zijn ‘steenachtige massa’s’ in de galblaas of het galkanaal, vaak bestaande uit cholesterol. Ze kunnen een plotselinge branderige pijn veroorzaken. Ook een onprettig gevoel in het buik kan een symptoom zijn.
De kans op galstenen kan aanzienlijk worden verlaagd door het eten van noten, zoals gezonde cashewnoten. Een groot onderzoek onder 80.000 vrouwen heeft dit bevestigt: het eten van 30 gram noten per week vermindert de kans op galstenen met 25%. Een goede hand cashewnoten kan de kans op galstenen dus aanzienlijk verlagen! [1]

6. De laatste reden waarom cashewnoten gezond zijn; ze verminderen de kans op gewichtstoename

Volgens sommigen word je dik van noten, omdat ze redelijk veel vetten bevatten. Maar zoals al eerder gezegd: dit zijn gezonde vetten. Deze hebben juist veel voordelen, zoals je hebt kunnen lezen. Je wordt dus niet zomaar dik als je cashewnoten eet. Sterker nog: uit onderzoek blijkt dat de kans op gewichtstoename wordt verminderd door het eten van (cashew)noten! [2] Nog meer reden dus om te genieten van deze lekkere noten.

Bronvermelding

[1] Tsai CJ, Leitzmann MF, Hu FB, Willett WC, Giovannucci EL. Frequent nut
consumption and decreased risk of cholecystectomy in women. Am J Clin Nutr. 2004
Jul;80(1):76-81. PubMed PMID: 15213031.

[2] Bes-Rastrollo M, Sabaté J, Gómez-Gracia E, Alonso A, Martínez JA,
Martínez-González MA. Nut consumption and weight gain in a Mediterranean cohort:
The SUN study. Obesity (Silver Spring). 2007 Jan;15(1):107-16. PubMed PMID:
17228038.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 + vijftien =