afvaltips
Written by Muscle Concepts

5 afvaltips waarmee je zeker gewicht verliest!

Steeds meer mensen proberen een gezondere levensstijl aan te houden, hierbij proberen veel mensen op hun gewicht te letten of wat gewicht te verliezen. Speciaal voor die mensen die graag bewuster met hun gezondheid willen omgaan geven wij in dit artikel een vijf afslanktips die jou kunnen helpen om een gezondere levensstijl te ontwikkelen of af te vallen.

Waar moet je op letten?

Veel mensen denken dat het bij afvallen gaat om meer sporten/bewegen, maar dit denkbeeld is eigenlijk onjuist. Genoeg beweging/sporten is zeker van belang om af te vallen, maar om te kunnen afvallen is het als eerste erg belangrijk om eens kritisch naar je voedingspatroon te kijken. Bij veel mensen is namelijk het voedingspatroon één van de grootste oorzaken waarom ze in gewicht aankomen, of niet kunnen afvallen. Afvallen bestaat namelijk voor 70% uit de juiste voeding eten en voor 30% uit andere factoren zoals beweging, voldoende nachtrust, hydratatie, stress vermijden en nog een aantal andere voorbeelden. Hieronder geven we een aantal afslanktips, die ook te maken hebben met deze factoren.

Afslanktip 1: ontwikkel een gezonder eetpatroon!

Dit is misschien wel de belangrijkste tip van allemaal die gegeven kan worden. Veel mensen proberen af te vallen aan de hand van een dieet, in onze ogen is dit echter niet de beste manier om gewicht te verliezen. Vaak zien we dat mensen door middel van het volgen van een dieet snel gewicht verliezen maar na afloop van het dieet dit verloren gewicht net zo snel weer aankomen. Wij proberen daarom mensen die graag willen afvallen geen dieet aan te smeren waarbij ze snel gewicht verliezen, maar vervolgens te maken krijgen met het welbekende jojo-effect (snel gewicht afvallen, en snel gewicht aankomen). Wij willen je bewust maken van de voordelen die een gezond en gevarieerd voedingspatroon met zich meebrengen. Een gezond en gevarieerd voedingspatroon zorgt er niet alleen voor dat je kunt afvallen in gewicht, het laat je ook nog eens fitter voelen en gezonder, daarnaast is de kans op een terugval een stuk kleiner.

Afslanktip 2: slaap voldoende

Het hebben van voldoende slaap is van essentieel belang om gewicht te verliezen of je gewicht op peil te houden. Te weinig slaap heeft namelijk als gevolg dat je stofwisseling trager gaat werken. Daarnaast heeft te weinig slaap ook als bijkomend gevolg dat je overdag minder energie hebt om te bewegen of- en te sporten. Te weinig slapen heeft als bijkomend nadeel dat het leidt tot meer honger, waardoor je dus meer eet en snackt. Dit komt doordat er verschillende hormonen verkeerd werken. Hierbij willen we niet claimen dat wanneer je genoeg slaapt dat je automatisch afvalt, maar bij te weinig slaap heeft het in ieder geval een negatief effect.

Afslanktip 3: eet vers!

Wil je gewicht verliezen? Kies dan voornamelijk voedselproducten zoals planten. Planten zijn namelijk ontzettend gezond, en des te meer je voeding wordt gebaseerd op producten op plantenbasis des te makkelijker het voor je wordt om af te vallen. Eet bijvoorbeeld verse salades, gebruik verse groenten, maak smoothies, en als laatste en niet de minste snack rauw! Producten die gebaseerd zijn op planten zitten namelijk boordevol voedingsstoffen, en het mooiste is ze bevatten over het algemeen weinig calorieën. Kies daarom eens voor een gezond tussendoortje als een stengel bleekselderij, bloemkoolroosjes, radijsjes, snoeptomaatjes of komkommer in plaats van een ongezonde snack!

Afslanktip 4: veel eiwitten en vezels

Eiwitten zijn een van de bouwstenen voor onze weefsels en cellen. Daarnaast zorgen eiwitten voor een langer verzadigd gevoel dan het geval is bij koolhydraten en ze zorgen ervoor dat onze spiermassa intact gehouden kan worden. Vezels kunnen door ons lichaam niet verteerd worden maar ze zijn onmisbaar als voedingsbron. Vezels zorgen namelijk voor verzadiging, helpen om de darmen gezond te houden en zorgen voor een goede stoelgang. Mensen die tijdens het afvallen vezels nuttigen hebben tussendoor minder trek in snacks dan mensen die weinig vezels nuttigen. Over het algemeen bevatten groenten en fruit bijna altijd wel vezels, maar het ene soort biedt meer “goede” vezels dan de anderen. Artisjokken en avocado’s zijn bijvoorbeeld een ontzettend goede bron voor voedingsvezels.

Afslanktip 5: let op het aantal calorieën!

De hoeveelheid energie die ons lichaam nodig heeft wordt uitgedrukt in kilocalorieën, ook wel calorieën genoemd. Hierbij is het dagelijks aantal calorieën dat je nodig hebt afhankelijk van meerdere factoren zoals je geslacht, leeftijd, het activiteitsniveau, het lichaamsgewicht en vetvrije massa. Zoals je ziet is het aantal calorieën dat je nodig hebt afhankelijk van meerdere factoren, daarom verschilt de hoeveelheid benodigde calorieën ook per persoon. Om een gezond gewicht te bereiken moet je de juiste balans vinden tussen de hoeveelheid energie (Kcal) en de hoeveelheid energie (Kcal) die verbruikt wordt. Ook moet je om een gezond gewicht te bereiken de juiste balans vinden tussen het aantal macronutriënten en micronutriënten. Meer hierover kun je lezen in het blogartikel: Hoeveel calorieën per dag?

Wij raden je aan om te kiezen voor het ontwikkelen van een gezondere levensstijl. Over het algemeen krijg je wanneer je een gezond en gevarieerd voedingspatroon aanhoudt alle benodigde voedingsstoffen binnen zonder dat je hiervoor gebruik hoeft te maken van bijvoorbeeld supplementen. Daarnaast zorgt een goede en gezonde levensstijl ervoor dat je je gezonder gaat voelen, je meer energie krijgt en dus over het algemeen gewicht verliest zonder dat je hiervoor een streng dieet hoeft te volgen.

Over de Schrijver Muscle Concepts

Muscle Concepts is een uniek sport- en fitness portaal. Muscle Concepts ontwikkelt haar eigen voedingssupplementen, sportsupplementen en sportvoeding met eigen unieke formules! Daarnaast ondersteunt Muscle Concepts zowel sporters als niet-sporters via voedingsschema's & trainschema's!

Jouw doelstelling = Ons doel!

Vragen?
Neem contact met ons op via het contactformulier voor meer informatie, advies over supplementen, begeleiding, personal training & coaching.

And remember: It's a lifestyle!

Bekijk alle berichten

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10% korting op onze supplementen

Bestel nu onze premium supplementen met
kortingscode "blog"