intervaltraining hardlopen
Written by Muscle Concepts

4 tips om je conditie te verbeteren

Een goede conditie is belangrijk voor zowel sportieve mensen als minder sportieve mensen. Ben je na het omhoog rennen van een trap uitgeput of wil je jouw conditie gewoon verbeteren? Om jou te helpen bespreken wij 4 tips.

Wat is je Conditie?

Conditie zegt iets over de mate waarin het lichaam gewend is aan inspanning. Goed om te weten is dat conditie en uithoudingsvermogen niet hetzelfde zijn. Onder conditie worden 5 dingen verstaan; coördinatie, lenigheid, uithoudingsvermogen, kracht en snelheid. Om je niet te verwarren wordt er in dit artikel onder conditie uithoudingsvermogen verstaan.

Tip 1. Kies de juiste Sport

Veel mensen denken dat de loopband de enige manier is om de conditie te verbeteren. Aan te raden is om bij jezelf na te gaan welke sport je leuk vind. Conditie is nou niet iets dat je van de 1 op andere dag hebt opgebouwd. Ga je een sport doen die je leuk vind is de kans groter dat je het voor een langere periode kan volhouden en beter gemotiveerd bent. Je kunt het best kiezen uit sporten waar je continu in beweging bent. Om je te helpen hebben we deze sporten voor je geselecteerd:

  • Zwemmen
  • Fietsen
  • Wandelen
  • Hardlopen
  • Dansen

Tip 2. Werk met een Doelstelling

Een persoonlijke doelstelling kan helpen om conditie te krijgen. Als voorbeeld nemen we hardlopen. Je kunt met jezelf een doel af spreken, maar om het concreter te maken kun je jezelf ook inschrijven voor een 5 of 10 km run over pak hem beet een half jaar. Je kunt het nog concreter maken door er een tijd aan te hangen. Bijvoorbeeld onder de 30 minuten voor de 5 km of onder het uur voor de 10 km. (Dit is slechts een voorbeeld, uiteraard is dit afhankelijk van datgene wat jij aankunt en welke sport.)

Bedenk altijd wat voor jou reëel is en vraag zonodig om advies van iemand in jouw omgeving. Een andere manier is om 1, 2 of 3 keer te testen wat je aankunt. Dit geeft een indicatie over hoe je ervoor staat. Bepaal vervolgens zelf wat een reëel doel is, maar wel uitdagend genoeg.

Tip 3. Schema opstellen

Conditie opbouwen begint zoals bij tip 2 aangegeven bij het hebben van een doelstelling. Met alleen een doelstelling kom je er niet, maar het geeft wel een stip aan de horizon waar je naartoe kan werken. Je moet een schema gaan opstellen. Afhankelijk van je doel bepaal je de intensiteit per week. Een goed begin is om sowieso 2 keer per week aan de slag te gaan. Het liefst eigenlijk 3 keer per week. Plan dit op vaste momenten in de week. Je zal er dan rekening mee houden en andere afspraken er om heen kunnen plannen.
De volgende stap is om na 6 weken te kijken of je vooruitgang (te meten in snelheid, maar kan in de mate waarin je lichaam zegt je minder moeite heeft) hebt geboekt in vergelijking met week 1. Herhaal het vergelijken iedere 6 weken. Bekijk of je vooruitgang hebt geboekt en stuur bij indien nodig.

Tip 4. Neem voldoende Rust

Verbeteren van conditie is ook het nemen van voldoende rust na inspanning. Zorg ervoor dat je luistert naar je lichaam. Als je merkt dat je vaak moe bent, of dat je niet meer dezelfde sportprestaties kunt leveren, dan is het waarschijnlijk tijd om rust te te nemen. Hierbij is natuurlijk een uitgebalanceerde voedingspatroon van belang. Dit helpt je namelijk om sneller te herstellen. Verplaats zo nodig de vaste momenten in de week aan.

Over de Schrijver Muscle Concepts

Muscle Concepts is een uniek sport- en fitness portaal. Muscle Concepts ontwikkelt haar eigen voedingssupplementen, sportsupplementen en sportvoeding met eigen unieke formules! Daarnaast ondersteunt Muscle Concepts zowel sporters als niet-sporters via voedingsschema's & trainschema's!

Jouw doelstelling = Ons doel!

Vragen?
Neem contact met ons op via het contactformulier voor meer informatie, advies over supplementen, begeleiding, personal training & coaching.

And remember: It's a lifestyle!

Bekijk alle berichten

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10% korting op onze supplementen

Bestel nu onze premium supplementen met
kortingscode "blog"